En snabb och ärlig summering av det du behöver veta om de nya kreditreglerna
Den första mars träder nya regler för krediter i kraft. Den första mars är en lördag så det är väl inte supergenomtänkt men reglerna som sådana är. Typ. Här får du en summering om vad reglerna innebär för kreditavtal som ingås från första mars.
Räntetak
Det införs ett tak på maxräntan som sänks från 40% till 20% plus referensräntan. Referensräntan styr just krediter och är ej att förväxla med styrräntan. Fram till sista juni är referensräntan 3% vilket innebär att konsumentkrediter som säljs från första mars inte får ta en högre ränta än 23%.
Kommentar:
Det låter ju bra, eller hur? Och på sätt och vis är det bra, ett räntetak är ett bra sätt att stoppa oseriösa långivare från att ta hutlöst betalt. Men, nu pratar vi om nominell ränta, alltså räntan utan avgifter medräknade. Det som kommer att hända nu är att alla kreditbolag kommer att behöva lägga till nya eller höja befintliga avgifter, vilket höjer den faktiska kostnaden för lånet - eller, den “effektiva räntan”.
Kostnadstak
Denna är riktigt bra. Med de nya reglerna får ingen konsumentkredit ta mer betalt än 100% av det utlånade summan. Så, om du till exempel lånar 10 000 kr så kommer du aldrig behöva betala tillbaka mer än totalt 20 000 kr, allt inräknat.
Kommentar:
Detta har flera positiva konsekvenser. Först och främst så sätter det stopp för de mest toxiska knepen där man luras till att “betala lägsta” belopp vilket i praktiken bara ökar på kostnaden utan att amortera av lånet på riktigt. Denna gräns räknar ihop ränta och avgifter så det begränsar också hur många och hur stora avgifter man kan ta ut. För dig som låntagare så innebär det dock en något högre månadskostnad eftersom återbetalningsplanen nu blir kortare men det är det värt eftersom det sänker din totala kostnad. Mycket.
Uppläggningsavgift
Med de nya reglerna så begränsas också hur mycket kreditbolagen får ta ut i uppläggningsavgift. Gränsen sätts till 1% av prisbasbeloppet, vilket är en siffra som beräknas av SCB och fastställs av regeringen inför varje år. För 2025 är prisbasbeloppet 58 800 kr vilket innebär att ingen får ta ut mer än 588 kr i uppläggningsavgift för ett lån. Vi på Fairlo nickar ivrigt och applåderar förtjust.
Kommentar:
Äntligen! Allt för många, allt för oseriösa, långivare har tagit ut fullkomligt vansinniga uppläggningsavgifter som har fått den effektiva räntan att skjuta i höjden. Detta är betydligt mer rimligt.
Varningsetikett
I samband med de nya reglerna så införs ett krav på varningstext vid marknadsföring av konsumentkrediter. Tidigare så har bara så kallade “högkostnadskrediter” varit tvungna att använda denna etikett men från och 1 mars 2025 gäller det alltså för alla konsumentkrediter. I korta drag så innebär det att alla krediter måste ha en röd varningstriangel och en text som varnar låntagaren för att “låna kostar pengar” och att lån medför risker.
Kommentar:
Ja du, vad ska man säga om detta? Det är väl okej men vi vet ju från högkostnadskrediterna att de här varningsetiketterna är ganska tandlösa. Plus att vi tror att de flesta redan vet detta, det riskerar att dumförklara konsumenter lite. Det finns andra åtgärder som skulle hjälpa mer, vi listar tre av dem nedan.
Några förslag för framtiden
Utöver ovan summering så vill vi gärna lista fler saker myndigheterna kan göra, här är de tre första vi kommer att tänka på.
1) Inför ett nationellt skuldregister
Kreditupplysningar i all ära men det som på allvar skulle förhindra att överskuldsatta kunde få nya lån är ett nationellt skuldregister som långivare rapporterar till och kan konsultera innan man beviljar ett lån. Det är ett relativt enkelt men extremt effektivt sätt att få bukt på problemet.
2) Inkludera kreditkort i reglerna
Idag omfattas inte kreditkort av dessa nya regler. Varför, kan man fråga sig? Ja du, det är en bra fråga. Om man var konspiratoriskt lagd så skulle man kanske tro att det är för att man inte vill stöta sig med storbankerna och de multinationella kreditjättarna. Men vi väljer att tro att det är en ärlig miss och att det kommer inom kort det också.
3) Kräv full transparens
På Fairlo vet vi att alla krediter är dåliga, även vi, och att första steget mot förbättring är att erkänna sina svagheter. Vi vet också att första steget mot schysstare krediter är en informerad kund. Det är därför vi, som först i världen, har ett rättvisekvitto där våra kunder kan se de exakta detaljerna som gäller för varje uttag, det finanstöntar kallar för “unit economics”. Det som alla andra kreditbolag anstränger sig för att dölja lyfter vi upp till en huvudroll, för att det är det bästa sättet vi kan leva upp till ordet “fair” i vårt namn.
Det är ingen slump att vi, som enda svenska kredit, är impactcertifierade av B Corp vilket bevisar vår passion för transparens och ärlighet. På Fairlo gillar vi att vara schyssta och det kanske är därför vi har 4.7 på Trustpilot från över 4000 omdömen, med 90% av omdömena femstjärniga.
Så, nu vet du lite mer om vad som gäller. Jämför alltid villkor innan du tar ett lån, kolla alltid totala kostnaden istället för bara räntan och klicka dig gärna in på fairlo.se för fler raka och ärliga besked.

Att låna kostar pengar!
Kunder som använder Fairlos kredittjänst kan betygsätta tjänsten på bland annat Trustpilot och Google. Vi uppmuntrar, via mailutskick, alla aktiva kunder att betygsätta oss på Trustpilot. Vissa omdömen på Trustpilot är verifierade. Detta innebär att Trustpilot har verifierat att omdömeslämnaren haft en äkta upplevelse med oss. Deras process kan du läsa mer om här. Google omdömenas äkthet kontrolleras ej. Trustpilots helhetsomdöme baseras på antal recensioner, stjärnbetyg och recensionernas färskhet.